Borilačke veštine Hapkikwan International

Borilačke veštine Hapkikwan International

Podaci

Vojvode Stepe 118 Voždovac , Beograd 064/220 09 07 http://www.hapkikwan.com hapkikwan@gmail.com

O kompaniji

Hapkikwan je sveobuhvatna borilačka veština

Hapkikwan (od korejskog: hap – harmonija, ki – unutrašnja snaga, energija, kwan – škola) je savremena, sveobuhvatna borilačka veština, koju je 1994. godine, nakon punih 20 godina staža u borilačkim veštinama osmislio prof. dr Boris Krivokapić. Profesor Krivokapić je jedan od vodećih stručnjaka u regionu za oblast Međunarodnog javnog prava i ujedno međunarodno priznati velemajstor nekoliko borilačkih veština (borilačkim veštinama bavi se od 1974).

Polazeći od naučnog pristupa i praktičnih aspekata, hapkikwan je uobličen tako da stvara kompletnog borca, a u širem smislu razvija komplenu ličnost. On je oslobođen bilo kakvih nepotrebnih tradicionalnih oblika, neracionalnih pokreta i svega drugog što ometa ili usporava napredak.

Osnovna ideja vodilja uvek je bila ta da veština mora biti maksimalno efikasna i raznovrsna, da mora davati odgovore na sve situacije i pri tome obuhvatiti sve vrste tehnika, ali bez favorizovanja nekih među njima. U tom smislu crni pojas hapkikwana mora da zna i da bezbedno padne, i da majstorski udara rukama i nogama, i da suvereno vlada zavidnim arsenalom bacanja i poluga. On mora da ume da se odbrani od svih napada (udarci, hvatovi, napadi oružjem itd.) i mora biti podjednako siguran u borbi u stojećem stavu, ali i u borbi na tlu. Pored toga, u hapkikwanu se uče borba protiv više napadača, upotreba čitavog arsenala oružja, posebne vežbe disanja, akupresurne tačke, meditacija, osnovi hiropraktike i tradicionalne medicine itd.

Premda ima i nekoliko vidova sparinga, hapkikwan nije borilački sport, već je borilačka veština. Vežbači treniraju ne zato da bi išli na takmičenja i osvajaki medalje, već da bi ovladali sveobuhvatnom i nadasve efikasnom veštinom samoodbrane. Insistira se na tome da se učenik što pre osposobi da ono što je naučio i primeni tj. bude u stanju da se vec nakon nekoliko meseci treninga odbrani od jednostavnih napada.

Komentari

Ostavite odgovor

16 komentara

Poštovani!

Na temelju pretraživanja ove Web-stranice, zaista sam se ugodno iznenadio čuvši za ovu vrtu borilačke vještine i pohitao sam tome da vam prinesen pismeni komentar u pozitivnom smislu riječi.

Doduše, ono što me ovdje u Hrvatkoj iznenađuje i razočarava, jest činjenica da se Karate-do (onaj izvorni, tradicionalni karate) izgubio na svojoj tradiciji i neznamo zašto mladi ovdje u Istri ne mare za ili se vrijednost njegova prava (riječ je o suštini karate-doa) izgubila je svoju ljepotu, umijeće samoobrane, te samo trči za novcima, a ne prepoznaju pravi put Karate-a. Nekoć davno toga nije bilo, jer se uvijek više cijenila tradicija ili izvorni karate i ne kao što to danas biva.
Primjerice; Ovdje u našem gradu Poreču ima puno mladih ljudi, koji biu mogli posvetiti se izvornom vjhežbanju Karate-do-a i tražiti da se čim više uključe u program rada poput ovoga Hapkikwan-a i nauče cijeniti prvo druge majstore, poštivajući ih (ma kakvi god da bili…), a koji su mnogo godina bave i izučavaju tradiciju i da nauče poštivati i sebe, a ne obrnuto (npr. potcijenjivati, isticati pomanjkanje poštovanja i krivo suditi o nekome) i, to samo zato što 1 ovakav, 1 onakav ili im nije po volji. Smatramo da se previše toga iskrivljuje – po to pitanju. Pa, pojedinci odstupili pomalo previše od svoga izvora, gdje se on i rodio, pa upitajmo se: TKO JE BIO UČITELJ NAŠIH UČITELJA…?! Onaj tko zna odgovor spoznati će suštinu tih borilačkih vještina, te moćiće doći k nama… i ići pravim putem…

A ono što mene osobno žalosti, je stvar u tome da je potrebno cijeniti nekoga po znanju, ljubavi koju gaji prema nekoj borilačkoj vještini, a ne koliko je neko stručan ili to nije, a ima puno znanja i po raspoloživosti da pomaže drugima čineći im dobra, a ne sve gledati s nerazumijevanjem ili ne-shvaćanjem nečije ličnosti.
Možda i griješimo u nekima stvarima, ali ova navedena vještina ima slićnosti s 1 manje poznatom borilačkom vještinom, a to je TANG-SOO-DO (svs-korejski karate) i ja osobno ovdje u Istri jedino osobno poznajem pored Karate-doa. TANG-SOO-DO (izgovor: Tang su do) je spoj također, pridruženih vještina u usporedbi s Hapkikwan-om i sviđa mi se i sve se može vježbati, čak in onaj naš izvorni karate-do po učenju naših starih učitelja.

Naposljetku, može se reći da sam 35 godina proveo vježbajući tradicinalni Karate-da i izučavajući i ostale srodne vještine, a ne ovaj današnji tzv. sportski karate nije toliko dobar koliko ga se nameće (iskrivljuje ugled i čast majstorskog zvanja) koji je izgubio na svojoj vrijednosti i kate iskrivljuju i ne znaju prepoznati pravog majstora, koji može nekoga o svemu podučavati, jer jedan majstor nije pravi majstor ako nezna pokazati više od onoga, koji zna npr. dosta kata i obrambene elemente i kad se ga pita da pokaže da pokaže npr. 2 nove kate pred svima obrambene karate-tehnike i bar osnovne ki-aikido teh., a ima „kobajagi“ 4.Dan° majstorskog zvanja. 2 primjer je taj, da kad bi pokušao pred svima pokazti traženo, tada bi se osramotio pred svima i po znanju i po ograničenju, dokle onaj koji istinski voli svoj borilačko umijeće zna ono što onaj drugi (npr. Karate-do, Tang-soo-do, barem osnove Ki-aikida, samoobranu i tsl.), znaće prikazati više, a to onda biva vraćeno nezahvalnošću, pomanjkanjem poštovanja, krivim usudom (samo što netko zna što drugi nezan, a nositelj je crnog pojasa… i još iza leđa ocrnjuje se nekoga…),. Umjesto da se nekoga prihvati onakvog kakav je i da se traži, ono što se najbolje može izvući od istinskog majstora, koji radi – to što radi i želi pomoći drugima – sa svim srcem i dušom. No, međutim, ovo kod nas je nemoguća misija, a da dođeš na pojedina okolna sela s sportskom dvoranom, slika je ondje posve drugačija i možeš nešto i uspijeti. Ali ovo se događa, nije na dobrom putu. Moramo se uvije izoriti za nešto, ma koliko god ovdje postalo teško ili neizvodljivo. I, samim time, iako sam radom i zalagnjem došao do zasluženog majstora 4.Dana°, mogu se ponositi s time i biti zahvalan Učitelju Slavku Marunici(9.Dan°) i Miroslavu Jelaviću (istinskom majstoru 4.Dan°), kojki su bili uz mene i vodili me pravim putem, dok sam bio mlađi član njihovog kluba i prisustvovao Seminaru, gdje mi je dodjeljena i Titula C°- Pripravnik Učitelja, zato jer želimo sačuvati dugogodišnju tradiciju i pravi imidž borilačkih vještina navedenom u ovom općenitom komentaru. Borite se za očuvanje tradicije, te izvornih vještina, da se ne izgubi njihov sjaj i čast… Davor Rupenović (Hrvatska).

Zato, preporučamo svima, vježbajte

Odgovori

Dragi Davore,
zahvaljujem na lepim rečima i dobrim željama.
Naravno da znam šta je Tang Soo Do, iako se njime nikada nisam bavio. Inače Koreanci imaju preko 30 svojih veština za koje većina na ovim prostorima nije ni čula: Hapkido, Hwarangdo, Tang Soo Do, Kuk Sul Won, Teakkyon, Tukong Mu Sul, Ssurim itd… Uglavnom svi znaju za Tekvondo, ali on je u stvari borilački sport.
Otvoreni smo za sve oblike saradnje sa dobrim ljudima. Prema tome, ako Vi i Vaše kolege želite da na neki način sarađujemo biće mi zaista drago.
Srdačan pozdrav,
Boris Krivokapić

Sto se mene tice, nisam rodjen ovde, ali sam dosao pre 4 godine da studiram u nasoj lepoj zemlji. Dosta sam dugo trazio gde mogu da treniram. Hapkikwan treniram 2godine i osecam vrlo dobar napredak. Izabrao sam taj klub jer mi se svidelo to sto ima neku dozu misterioznoscu. Ne reklamira se kao vecina klubova, jer nije poenta u masovnom sirenju, nego odrzavanje kvaliteta. Zaista se mogu nauciti mnoga borilacka znanja na jednom mestu, sto mozete i sami utvrditi, kao sto sam ja uradio.

Odgovori

Hvala na lepim recima! :)

Ovde je prilika da komentarisete sajt, ali i da pitate sve sta vas zanima… Pa izvolite!

Odgovori

Utisci su i više nego dobri!Od svega ponuđenog u Beogradu a i Srbiji,ovo je možda najkompletniji borilački sistem na koji ćete naići!Divna ekipa na čelu sa sjajnim trenerom,čovekom,profesorom,majstorom i prijateljem,koji Vam garantuju da umetnost borenja,praksa i osmeh mogu mnogo kada se udruže :)

Odgovori

Uh! Veleko hvala! :))

Poštovani!

Ukratko, pokušaćemo vam dati 1 konkretan odgovor na vaš Komentar (u pozitivnom smislu riječi), a to bi bio slijedeće gospon. Šule.

Dakle, slažemo se s Vašim mišljenjem i to je za nas 1 od korektnih vodiča i potpora izvornim borilačkim vještinama. No, međutim, bilo bi preporučljivo i pridodati malo više pozornosti onim srodnim vještinam o čemu sam prokomentirao u prijašnjem dopisu i istakao, te pročitajte pažljivo i naći ćete odgovor u riječima kojim se ističe komentar,. No, pitanje je bilo: TKO JE BIO UČITELJ NAŠI UČITELJA…?! (Probajte pronaći odgovor, ja osobno znamo odgovor na pitanje…) Hapkikwan nije jedina borilačka vještina na ovome svijetu i nije sporno reći, kako ta borilačka vještina je i za mene prihvatljiva, ali vodite računa o tome da se nju previše ne uveličava i riječi: „da je možda najkompletniji borilački sistem“ , ono govori da jedinstvena, ali ne ulijeva potpunu sigurnost i povjerenje, iako isto bismo željeli vježbati i mi s vama (ali ste nam nažalost daleko),, Naime, kad se udruže svi elementi npr. Hapkkwan i Tang-Soo-Do (spoj karate do-a, Tekwondo-a, Ki-aikida, Bo-Jittsu, Savate-boxing i teh. el. samoobrane), onda pitamo vas što u njoj nema, što ima u Sve-stilskom korejskom karate-u i izvornom Karate-disciplini, što se time dobiva kada spojimo sve gore već navedene borilačke vještine. Razmislite, rzmislite o svemu i reci te mi vaše mišljenje o vještini poput izvornog Karate-doa i, što je Tradicionalni Shotokan karate-do… 1, Ime Učitelj MIURA MASAO (9.Dan°), govori li vam nešto… Toliko. Suradnja s HAPKIKWONOM uvijek će biti moguća, pa da proširimo krug prijateljstva i zajedničke podijele mišljenja o tradiciji itd. A ukoliko „možda“ griješimo u misaonoj formi izražavanja, koregirajte nas slobodno. Želimo spoznati više o toj novoj vještini. Pozdrav!

Hvala :)))

Odgovori

Upravo sam ovo iscitao i pregledao i veoma sam zadovoljan kako sve izgleda.Devojke izgledaju narocito dobro!Pozdrav svima! :))))))

Odgovori

Za one koji nemaju nikakva saznanja o tome sta je Hapkikwan, to je vestina bazirana na korejskom Hapkidou, ali dosta unapredjena, u skladu sa potrebama gradskog coveka 21. veka. Ako zelite, pogledajte 20-tak nasih video klipova na youtube.com (samo ukucajte: hapkikwan).Uostalom, dosta toga se moze videti i na nasem zvanicnom sajtu.

Odgovori

Meni se ovo sto sam video i procitao svidja skroz,i dosao bih da vidim i uzivo kako je…Pozdrav svima

Odgovori

Hvala Dusko! :)

Bićemo veoma zahvalni ako podeliti se nama Vasa zapazanja u vezi sa nasim sajtom – sta Vam se posebno svidelo, da li Vam nesto nedostaje i sl.

Odgovori

Sajt je zaista izuzetno uradjen, ima svoju jedinstvenost i prepoznatljivost.

Odgovori

Hvala najlepse, Novice :)