Plesna škola Salsa Familia

Plesna škola Salsa Familia

Podaci

Cetinjska 17 Stari Grad , Beograd 060/015 01 15 http://www.facebook.com/salsa.familia?ref=ts&fref=ts skolasalse@hotmail.com

O kompaniji

Zašto salsa?
Termin salsa je španskog porekla i u prevodu znači „začinjeni sos“ (spicy flavor sauce). Iako većina ljudi salsu povezuje sa Kubom, termin salsa prvi put se javio u Sjedinjenim Američkim Državama, šezdesetih godina dvadesetog veka. Tih godina u svetu primat je zauzela rok muzika, dok je latino muzika bila postavljena u „drugi plan“. Međutim, jačanjem latino američkih zajednica u većim gradovima SAD-a, prvenstveno kubanskih, portorikanskih i dominikanskih zajednica, dolazi i do mešanja tih kultura što utiče i na muziku koja je nastajala u tim zajednicama.

Svaka od tih zajednica je ovom „sosu“ dodala po neki „začin“ čime je nastala salsa, kao mešavina različitih vrsta plesova: rumbe, son montuna, guarache, mambe, cha cha, danzona, sona, guaguancoa, cubopa, guajire, charange, cumbie, plene, bombue, festejue, merenguea i sl.
Ovim mešanjem nastao je taj „začinjeni sos“ koji je svojim opuštenim ritmom osvojio čitavu planetu. Situacija razvijanja salsa ritma kod nas se kretala istom putanjom, od nevinih početaka kada je postojala samo jedna plesna škola sa svega nekoliko posvećenih plesača do danas kada je ovaj ples postao fenomen koji tornadovskim mahom zahvata sve veći broj ljudi. Shodno tome, sa opravdanjem možemo reći da je posledica toga, već svima poznato, salsa ludilo! Ovo ludilo zahvatilo je i nas u tolikoj meri da smo spontano odlučili, jednog lepog sunčanog letnjeg dana, da otvorimo salsa školu i doprinesemo time njegovom jačanju.

Zašto baš Familia?
Pozivajući se na poreklo reči >>salsa<< („začinjen sos“ sastavljen od mešavine začina) plesna škola Familia je sastavljena od mešavine plesnih igrača, koji su svoje plesno iskustvo sticali u različitim plesnim školama na različite načine iz različitih plesova. Time svaki od plesnih igrača ima mogućnost da doda po neki „začin“ ovoj plesnoj školi čime se postiže njena autentičnost i originalnost, neophodne u ovom svakodnevnom nicanju plesnih škola, naročito onih koje naglasak stavljaju na salsa ples. Po našem mišljenju, najbolje se uči u prijatnoj, druželjubivoj i konfornoj atmosferi nalik na onu kod kuće. Poznato nam je da bismo učili i da bi najviše to učenje imalo efekta da je preko potrebno da to što učimo volimo i uživamo u tome. Iako se salsa ritam uvlači pod kožu čim se jednom oseti, instruktori plesne škole Familia ulažu jako veliki trud da, razvijajući strastvenu zaljubljenost, stvore neraskidivu vezu između svojih članova i ovog plesa. Strastvena zaljubljenost podstiče na stalno usavršavanje, čime se postiže i vrhunski profesionalizam. Sa druge strane, učenjem salsa plesa u „porodičnoj“ atmosferi se postiže i neraskidiva prijateljska veza između svih članova. Zajedničkim provodjenjem vremena na časovima, plesnim večerima, dogadjanjima i organizovanim druženjima, polako postajemo svi deo jedne velike salsa porodice, što je i uticalo na stvaranje ideje o plesnoj školi koja će upravo nositi naziv Familia. Pored toga, još jedna stvar koja je dodatno uticala jeste da tim plesne škole Familia čine iskusni instruktori sa višegodišnjim plesnim iskustvom.U skladu sa poreklom reči „salsa“, svakodnevno se trudimo da novim članovima u našoj salsa porodici začinimo prisustvo mešavinom teorijskog znanja, plesnih veština, razvijanjem strasti prema plesu i stalnim korišćenjem kreativnih i originalnih načina za razvijanje njihovog salsa potencijala, organizovanjem i vođenjem jedinstvenih i nezaboravnih plesnih časova, radionica, dogadjanja, večeri, seminara, kao i neverovatno zabavnog druženja. Težimo da putem ovog plesa postignemo znak jednakosti između razvijanja čvrstog i dugogodišnjeg prijateljstva naših članova i vrhunskih salsa igrača.

Komentari

Ostavite odgovor